Kan iPad gi bedre læringsutbytte?

Dette er et av spørsmålene prosjektet “framsIKT” om fremtidens klasserom ønsker svar på. Prosjektet har fokus på hvordan ny teknologi kan bidra til økt motivasjon for læring, bedre læringsutbytte og en mer spennende skolehverdag.

– iPad er et av flere delprosjekter i «fremtidens klasserom». Prosjektet har flere spennende aktiviteter på gang, der hensikten er å gjøre hverdagen bedre både for lærere og elever, sier Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag, som tirsdag 1. februar delte ut 15 iPader til elever ved Thora Storm videregående skole.

Prosjektet er organisert i flere delprosjekter. I tillegg til iPad er det aktiviteter rundt bruk av elektronisk kommunikasjon og møteverktøy, bruk av video i og rundt undervisningen, og digital notatbok. Flere andre delprosjekter er dessuten under planlegging.

Nettbrett er i vinden som aldri før, og iPad er den mest populære utgaven og den som så langt har mest innhold. Prosjektet ønsker derfor å se på hvordan et slikt verktøy kan føre til nye muligheter, økt motivasjon for læring, økt motivasjon for lesing og administrative besparelser i form av tid.

For å hente ut og kartlegge erfaringene er det inngått samarbeid med en student ved NTNU som det kommende halvåret skal dokumentere dette, gjennom observasjon, intervju og spørreskjema.

iPad-prosjektet ble lyst ut til alle skoler i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Rundt 30 skoleklasser søkte, og det var VG3 helsesekretær som ble plukket ut. 15 elever og 5 lærere skal prøve verktøyet.

Bred digital satsing
Sør-Trøndelag fylkeskommune har en solid digital plattform for skole og utdanning. Innkjøp av PCer til alle elever på VG1 skal over 3 år sørge for bærbar datamaskin til alle elever som tar videregående opplæring i Sør-Trøndelag. Det har i tillegg vært en betydelig satsing på bedre infrastruktur og kompetanseheving av pedagogisk personale. Fylkeskommunen har også kjøpt inn felles programvare til alle elever i de videregående skolene for hjelp i lese- og skriveprosessen.

Programvare for lese- og skrivestøtte – Textpilot – skal hjelpe elevene med rettskriving, ordvalg og opplesing i mange programmer der eleven jobber med tekst. Programvaren inneholder verktøy som

•           Ordprediksjon/forslag til riktig skrivemåte
•           Stavekontroll/utvidet retteprogram
•           Talesyntese/opplesing av tekster
•           Dokumentleser/retting av hele dokumentet under ett

I tillegg gjør programvaren det enkelt å omsette tekst til lyd.

Digitale ordbøker – Ordnett Pluss – inneholder ordbøker med ordforklaringer på flere språk, som bokmål, nynorsk, engelsk, tysk, spansk og fransk.

Begge programmene er tillatt brukt ved eksamen. Både TextPilot og Ordnett Pluss kan lastes ned gratis og benyttes på private maskiner av alle elever i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik deler ut iPad til elever ved Thora Storm vgs (Foto: Øyvind Vikan/Info STfk)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s