Oppsummering: Apple Learning Tour Oslo

I dag var jeg på Apple Learning Tour i Oslo – http://seeuthere.com/oslotour. Dette er det eneste nordiske av 25 tilsvarende arrangementer rundt om i verden. Hele seminaret var veldig profesjonelt arrangert, alle deltakere fikk utdelt hver sin iPad med innhold relatert til utdanning og alle parallellsesjoner hadde Macbooks slik at deltakerne fikk prøve ut det som vart gjennomgått!

Her er noen av mine notater etter dagen:

Learning with Apple, Discover how education is changing (Richard Teversham, Vice President Education EMEIA, Apple)
Grunnet tåke på Gardermoen og fly som sklei av rullebanen fikk jeg ikke med meg hele foredraget, men fokuset mot slutten var på iPad og dens potensiale for skolen. Noe av det som vart trukket frem var viktigheten av innhold på iPad, og at enheten ikke ville hatt noe potensiale uten så mye relevant og godt innhold:

 • iBooks
 • iTunesU
 • Apps (TheElements osv.)

Fremtidens IKT løsninger for skolen (Morten Søby, Avdelingsdirektør, Senter for IKT i utdanningen)
Her vart det fokusert på senteret sitt arbeid og organisering, åpnet med å vise videoen «Fremtiden starter nå». Trekker fram at det aller fleste skoler i Norge har god infrastruktur og at fokus bør skiftes over på innhold og konsum av fagstoff. IKT-senterets kartlegginger viser at digitale læremiddel og ressurser ikke er mye brukt i forhold til potensiale det har. Den bruken som er er ofte på et «overfladisk» nivå, og digitale ressurser blir lite brukt til å gå djupt inn i fagstoffet.

Senteret vil i fremtiden ha mer fokus på prosjekter og arbeid ut mot skolene, noen av prosjektene som vil satses på er:

 • iTec – http://itec.eun.org
  Prosjekt rettet mot ungdomstrinn med en total ramme på 9,5 mill euro. Ønsker matematikk og naturfagsklasser som vil prøve ut ny teknologi. Vil starte med noen piloter, ønsker på sikt å knytte til seg ca 100 klasser totalt i Norge.
 • eTwinning – www.etwinning.net/no.
 • Skolementor
  Kommer i ny versjon. Program for skoleutvikling og refleksjon.
 • Digitalt praksisnettverk
  2 fysiske labber («framtidens læringsarena»). Et er etablert i Tromsø, kommer et tilsvarende i Oslo. Dersom disse blir suksess kan det bli aktuelt å etablere flere, skal foretaes en evaluering. Ønsker samarbeid med skoler som vil ta i bruk labbene.
 • Digital dømmekraft – www.dubestemmer.no
  Personvern, materiell for lærer og ferdige undervisningsopplegg.

Andre prosjekter som nevnes er: FEIDE, personvernskolen.no, hjem-skole, interaktive tavler, med flere.

Lær mer (Ciaran Mc Cormack)
Viser muligheter med PhotoBoot og andre programmer i iLifte pakken. Viser hvordan en enkelt kan publisere til Apple sin Wiki og Blogg. Fokuserer på Apple sitt intuitive brukergrensesnitt og design. Føler at en her kunne trukket frem mer erfaringer fra bruk i skolen isteden for å bare vise mulighetene.

Support for læring – IT drift (Dennis Lorentzen, System Engineer, Apple Norway)
Viser frem Apple sin OSX-Server og mulighetene for wiki og blogg. En kan abonnere på blogg og wiki direkte i iTunes (som en podcast). Og på den måten få videoer, presentasjoner og annet innhold som publiseres direkte på bla. IOS enheter etterhvert som de blir publisert. Bruker MacMini Server som løsning på demonstrasjonen.

Viser frem Apple sin Remote Desktop og trekker fram mulighetene for å overvåke og styre Mac`er. Kan låse Macene fra en sentral PC/Server, distribuere programvare osv.

Oppsummert
Oppsummert var det en bra dag, like viktig som det faglige programvare var mulighetene til nettverksbygging og dialog med Apple og andre som bruker teknologien. Gledelig var det og at forlagene var til stede for å se hvordan de kan tilnærme seg både iPad og andre Apple produkter. Prosjektet til Sør-Trøndelag fikk mye oppmerksomhet og er det største forsøket med iPad i norsk skole så langt. Flere andre kommer etter med lignende prosjekter og ønsker å vite mer om erfaringene og tankene rundt dette. Gjennom hele dagen fokuserte en på innhold og hvor viktig dette er. Dagens viktigste sitat var «Det er ikke teknologien som har potensiale, det er innholdet».

Skulle en ønske noe mer var det at en fikk presentert mere erfaringer om hvordan teknologien faktisk blir benyttet og ikke bare det teoretiske mulighetene.

Wiki og Blogg

Workshop

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s