Leonard Vårdal: NDLA-arena

Leonard Vårdal – pedagogisk leder i NDLA, presenterer NLDA-arena og de ulike verktøyene som finnes der. Her er mine notater fra sesjonen:

Deling og samarbeid – det finnes ikkje klima/kultur for deling og samarbeid i dagens skole. Salen peikar på lokalelønnsforhandlingar som eit hinder – jo bedre du presterar jo meir betalt. Det blir trekt fram samfunn som youtube, del og bruk osv. Dagens situasjon rundt deling er ikkje særleg strukturert.

Kvifor ndla.no og ikke LMS?
NDLA er ein open plattform, LMS er lukka og gir ikkje same moglegheit for deling. Eksempel er Fronter og IT`s Learning som ikke snakker sammen.

NLDA-Arena
Verktøy: samskriving, deling og personleg merking.
Anna: Treningsplanleggar og kokebok.

Arena har instruksjonsvideoar til ALLE verktøy – alle verktøy uten samskrive har krav om pålogging – her kan en logge på med FEIDE, Facebook, Google osv:

http://samskrive.ndla.no
Etherpad var egentlig et offentlig tilgjegelig verktøy før Google kjøpte det opp og la det ned. Kildekoden vart gjort tilgjengelig slik at andre kunne bruke det.

Samskrivings vertøy for opp til 32 personer, alle kan oppgi sitt eget navn. Dersom en inviterer deltakere inn via e-post, får det automatisk med sitt navn. Dette er en fordel i skolen for å unngå at en kan skjule uaskligheter bak å være anonym.

NDLA vil åpne opp for eksport til alle filformat i nærmeste framtid.
Samskrive fungerer utmerket på feks. iPad.

http://annotate.ndla.no
Krever pålogging – lar brukere nottere i teksten på NLDA. Disse markeringene lagres på din konto og er tilgjengelig kun etter pålogging. På annotate.ndla.no får du oversikt over dine notater, du kan sortere i mapper. Verktøyet kan brukes utenfor ndla.no – er tilgjengelig på ALLE nettsider.

Verktøylista for annotate blir synlig øverst i nettleseren:

NDLA jobber med en løsning der fylkeskommunen kan kjøre NDLA lokalt, dette med tanke på eksamen. Notater kan også lastes ned til egen maskin og brukes på eksamen.

http://deling.ndla.no
Gir mulighet for deling av bilder, presentasjon, lenker, video, flash, lyd, arikler osv.
Innholdet som en deler, kan knyttes mot kompetansemål og nøkkel/emne-ord. Det er mulig å gi kommentarer og å «like» det som blir delt. Det er ikke mulighet for å legge til innhold uten å legge til emneord, dette for å sikre søkbarhet. Det er ikke et krav å knytte en ressurs mot et kompetansemål, det er heller ikke mulighet å søke gjennom kompetansemål.

Dersom en knytter innholdet til kompetansemål, vil det bli vist under tilhørende fagartikkel på ndla.no under «Andre ressurser».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s